Menopoz Nedir?

menopoz nedir

Menopoz, 45-52 yaş arasında görülen, yumurtalıkların işlevinin bitmesi anlamına gelen fizyolojik bir süreçtir. Menopozun 40 yaşından erken başladığı durumlar; erken menopoz olarak adlandırılır. Menopozun 55 yaşından sonra başlaması, rahim kanserini artıran bir faktörüdür. Bu sebeple menopoz yaşının çok erken ya da geç olmazsı sağlık açısından riskli bir durumdur. Menopoz, fizyolojik ve doğal bir süreçtir. Menopoz döneminde cinsel hayat bitmez, bu süreçte doğum kontrolü zorunluluğu olmadan cinsel hayat yaşanabilmektedir.

Yumurtlama nedir?

Yeni doğan bir kız çocuğu, yumurtalıklarında 100 binlerce yumurtayla dünyaya gelir. Bu yumurtalar ergenlik dönemine kadar uyuma sürecindedir. Ergenlik dönemindeyse hormonal değişimler kaynaklı olarak yumurtalıklar büyümeye başlar. Bu yumurtalardan her biri, adet döngüsü içerisinde büyür ve her ay yumurtlama meydana gelir. Bu yumurta, yumurtalı kanalları tarafından yakalanır. Şayet burada sperm hücresi ile buluşma söz konusu olursa gebelik meydana gelir. Her adet döneminde yumurtalar kaybedilir. Bu sebeple de zaman içerisinde yumurtalık rezervleri azalır. Özellikle 35 yaşından sonra yumurtalık rezervleri belli bir sayının altına iner ve menopoz döneminde nihayet tükenir. Bu sebeple de menopoz döneminde artık yumurtlama olmaz, ve kadın adet görmez.

Yumurtalar ne zaman azalmaya başlar?

Yumurtalar, 35 yaşından sonra azalmaya başlar. Menopoz dönemine kadar ciddi anlamda azalan yumurtalar menopoz döneminde nihayet tükenir ve kadın artık adet görmez.

menopoz

Premenopoz nedir?

Menopoz dönemi bir anda yaşanmamaktadır. Menopoz döneminden önce yaşanan menopoza hazırlık dönemi adı verilen premenopoz kırklı yaşlardan itibaren başlar. Menopozdan önceki dönemde menopoza dair belirtilerden söz konusu olabilir. Bu dönemde östrojen eksikliği kaynaklı olarak adetlerde düzensizlik, hafif ateş basmaları ve çocuk sahibi olamama gibi belirtiler meydana gelmektedir. Menopozdan önceki dönemin süresi genetik olarak belirlenmektedir.

Ateş basması neden olur?

Menopoza girdikten sonra östrojen oldukça azalır. Östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak menopoz döneminde kadınlarda ateş basması ve gece terlemeleri yaygın olarak görülür. Ateş basması sırasında göğüs üzerindeki bölgede, boyun ve yüzdeki damarlarda aniden genişleme meydana geldiği için yoğun bir sıcaklık artışı söz konusu olmaktadır. Menopoz döneminde ateş basması ve bununla beraber uykusuzluk, duygu durumunda değişmeler, ciltte kurumalar ve yaşlanma belirtileri de söz konusu olabilir.

 Östrojen eksikliği nelere yol açar?

Östrojen eksikliği kaynaklı olarak vücutta birçok değişim yaşanmaktadır. Bu değişimlerden en ciddisi osteoporoz adı verilen kemik erimesidir. Kemik erimesi ne karşı önlem için 40 yaşından sonra kalsiyum takviyesi yapmak önerilebilir. Menopoz döneminden sonra iki rahatsızlıklarından bir diğeri ise kalp ve damar hastalıklarıdır. Menopoz döneminden sonra östrojen hormonu azaldığı için kalp Ve damar hastalıkları riski artar.

Menopoz dönemi cinsel fonksiyonlar da herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz. Östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak vajinada kuruluk meydana gelebilir. Bu sebeple, cinsel ilişki sırasında ağrı ve tahriş gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumların tedavisi için kayganlaştırıcı krem ne ya da hormon replasman tedavisi yeterli olacaktır.

menopoz belirtileri

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopozun en yaygın belirtisi; adetlerin kesilmesi, ateş basması, gece terlemesi, duygu durumunda dalgalanmalar, cilt kırışıklıkları, vücut organlarının da altuni ve sık sık idrara çıkmak sayılabilir.

Menopoz yaşını geciktirmek mümkün mü?

Menopoz yaşını geciktirmek mümkün değildir. Fakat menopoz yaşının daha erken yaşanmaması için alınabilecek bazı önlemler vardır. Örnek olarak: sigara kullanımı, yoğun stres altında bulunmak, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmak menopoz yaşını iki ya da beş yıl önce çekebilmektedir. Menopoz yaşını daha erken yaşamamak için alınabilecek önlemler ise:

  • İdeal kiloya ulaşın.
  • Yoğun stres altında kalacağınız ortamlarda bulunmaktan kaçının.
  • Sigara kullanmayın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Haftada en az iki defa balık tüketin.
  • Kalsiyumdan zengin olarak beslenmeye özen gösterin.
  • D vitamini ihtiyacını günlük olarak karşılayın.