Miyom Nedir?

miyom nedir

Miyom Nedir?

Miyom, rahim ağzı ve rahmin içerisinde bulunan, rahimdeki düz kas dokusu ile gelişen selim huylu tümörlerdir. Miyomların kansere dönüşme riski oldukça düşüktür. Miyomlar, genellikle yuvarlak yapıdadır ve pembeye yakın bir renktedir. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak %20 sinde küçük ya da büyük miyomlar mevcuttur.

Minyonlar en yaygın olarak 35-45 yaş aralığında görülür. Ergenlik döneminde olan genç kızlarda miyomun görülme sayısı oldukça azdır. Menopoz döneminden sonra östrojen hormonunun düşüklüğü kaynaklı olarak miyomlarda küçülme meydana gelmektedir. Miyom belirtileri ve milyonların yol açtığı sorunlar, miyomların nerede konumlandığına göre değişmektedir.

Miyom belirtileri nelerdir?

Miyomların tanısı, çoğunlukla kapsamlı olarak yapılan jinekolojik muayeneler neticesinde konulmaktadır. Milyonların belirtileri konumlandıkları alana göre değişse de genellikle yaygın olarak aşağıdaki belirtiler söz konusu olmaktadır:

  • Adet kanamasının fazla gelmesi,
  • Adet dönemi dışında ara kanamalar, lekelenmeler,
  • Karın ve rahim bölgesinde büyüme,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Adet dönemlerinde bel ve kuyruk sokumunda ağrı,
  • Sık sık idrara çıkma isteği, idrara çıkarken zorlanma,
  • Bağırsaklarda oluşturdukları basınç sebebiyle kabızlık,
  • Şayet miyomlar tüplerin tıkanmasına neden olmuşsa kısırlık gibi belirtiler meydana gelmektedir.

miyom

Bununla beraber miyomlar da yaygın olarak görülen belirtilerden biri ise düzensiz adet kanamalarıdır. Gebelik döneminde olduğu gibi alt karın bölgesindeki kitle; ağrıya ve basıya yol açabilmektedir. Gebe anne adaylarında erken doğuma yol açabilmektedir. Rahim içi astar dokuya doğru büyüme yapan miyomlarda kısırlık ve düşükler söz konusu olabilmektedir.

Hangi miyomların alınması gerekir?

Hangi miyomların operasyonla alınması gerektiğine hastanın belirtilerine ve miyomların nerede konumlandığına göre karar verilmektedir. Şayet miyomun çapı beş santim ya da daha büyükse, miyom devamlı olarak büyüyorsa ve aynı zamanda belirtiler şiddetleniyorsa miyomların cerrahi operasyonla alınması gerekebilir. Şayet herhangi bir belirti söz konusu değilse ve büyüme meydana gelmiyorsa jinekolojik olarak takip edilmesi ve sık sık ultrason muayenesi ile kontrol altında tutulması yeterli olacaktır.

miyom belirtileri

Miyomlar ne zaman ameliyat edilmeli?

Miyomların ciddi belirtiler vermeye başladığı durumlarda ve şiddetli kanamalar yaşandığında miyomların tedavi edilmesi gerektiği anlaşılır. Bununla beraber miyomlar gebeliğe engel oluyorsa ve düşük riskini artırıyorsa da milyonların tedavisinin yapılması gerekmektedir. Miyom ameliyatı açık ya da kapalı yani laparoskopik olarak yapılabilir.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Miyom ameliyatları genellikle laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Miyomlar, laparoskopik yöntemle, karın açılmadan yalnızca göbek çukurundan uygulanan ufak bir kesi ile ameliyat edilir. Şayet hasta menopoz döneminde ya da menopoza yakın bir dönemde ise rahmin tamamının alınması söz konusu olabilir. Fakat rahmini kaybetmek istemeyen hastalarda yalnızca miyom ve miyomların çıkartılması da mümkündür. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken miyomların ameliyat edilebilmesi için büyük bir tecrübe gerektirdiğidir. Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda hasta herhangi bir estetik kaygı duymamaktadır. Ameliyatta kanama riski açık ameliyata göre daha azdır. Hastanın günlük hayatına dönme süreci daha kısadır.

Miyomlar ameliyatsız şekilde tedavi edilebilir mi?

Magnet rezonans rehberliğinde ses dalgalarının odaklanması ile miyomlar ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Anestezi ya da cerrahi bir işlem gerektirmeyen bu yöntem her dört miyom hastasından sadece bir için uygun olmaktadır.