Miyomlar Gebeliğe Engel midir?

Kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörler olan miyomlar, rahim düz kas dokusundan oluşmakta ve yaklaşık olarak 1-1,5 santimetre büyüklüktedirler. 30-35 yaşın üzerindeki kadınlarda çoğunlukla miyomlara rastlanmakta, ancak bunların pek çoğu her hangi bir zararlı etki göstermemektedir. Kadınlarda salgılanan östrojen hormonu miyomların sayısında ve ebatlarında artışa sebep olduğundan üreme çağında ve gebelik döneminin özellikle başlarında miyomlarda artma gözlenir. Ancak östrojen hormonunun azaldığı, üreme döneminin sonlandığı menopozda miyomlar küçülür.

Genellikle pek fazla belirti vermeyen, rutin jinekolojik muayenelerde fark edilen miyomlar yerleştiği alana, büyüklüklerine ve sayılarına göre kadında şikayete sebep olabilmektedir. İşte tam da bu bağlamda “miyomlar gebeliğe engel midir?” sorusu kadınlar için önem taşımaktadır. Miyomların gebeliğe engel olma, var olan gebeliğe zarar verebilme oranları her ne kadar düşük olsa da miyomun yerleştiği yere, boyuta ve sayısına göre etkisi de farklılık gösterebilmektedir. Zira rahim tabakasının yakınında ise yumurtanın gelişmesini engeller, tüplerin yakınında ise sperm ve yumurtanın döllenmesini engelleyebilir. Bu sebeple gebelik öncesinde detaylı bir jinekolojik muayeneden geçmek, varsa miyom belirtileri konusunda dikkatli olmak faydalı olacaktır.

Miyom belirtileri nelerdir?

Eğer miyomlar rahimde oluştu ise genellikle her hangi bir şikayet ya da belirti gözlenmez, jinekolojik muayenede doktor tarafından fark edilir. Zira miyomların genel olarak % 15’i kadını rahatsız edecek derecede şikayete sebep olur. Miyomlar genelde adet kanamasının normalden uzun sürmesi ve miktarının fazla olmasıyla kendini gösterir. Zaten bu tür vakalarda da anemi gözlenir. Bunun dışında karında ağrı ve şişlik, bacak, bel, kasık ve sırt ağrıları, cinsel ilişki esnasında ve adet döneminde ağrı hissi, sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma, şiddetli kabızlık gibi şikayetler de miyom belirtileridir. Miyom belirtilerinin şiddeti miyomların büyüklüğüyle doğru orantılı olmasa da, yerleştikleri alan şikayete sebep olup olmamasında etkilidir. Zira bazen 20 santimetrelik miyom her hangi bir belirti vermezken, kimi zaman 1 santimetrelik bir miyom çok şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Tüm bunların yanında gebelik öncesinde ya da gebelik esnasında ortaya çıkan miyomların anne adayını olumsuz etkilediği bilinmekteyken, anne karnındaki bebeğe her hangi bir zarar vermediği gerçektir.

Hangi miyomlar şikayet yaratır?

Genellikle rahim içinde oluşan miyomlar ağrıya, fazla kanamaya ve hatta kısırlığa sebep olmaktadırlar. Rahim duvarı içindeki miyomlar kanamaya sebep olurken, rahim dışına doğru büyüme gösterenler ise idrara torbasına ve kalın bağırsağa baskı yaptığı için sık sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Miyomlar gebeliğe ne şekilde engel olur?

Miyomlarla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; rahim dışına doğru ilerleyen miyomların gebeliği engellemediği, ancak rahim içi boşluğunda oluşan miyomların gebeliğin oluşumu ve gelişimine zarar verdiği görüşündeler. Zira rahim içi boşluğundaki miyomlar embriyonun tutunup büyüyeceği alana zarar vermekte, rahim içini doğal dokusunu bozmaktadırlar. Bununla birlikte rahim ağzındaki miyomlar bu alanın doğal dokusunu bozduğundan, cinsel ilişki sonrasında spermler rahim içine giremeyebilirler. Tüplere yakın alanlarda oluşan miyomlar ise büyüyerek tüplerin tıkanmasına ya da tüpler ve yumurtalık arasındaki dokunun bozulmasına sebep olabilmektedirler.

Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Kadında her hangi bir şikayete yol açmayan miyomlar genellikle her hangi bir belirti göstermezler. Böyle durumlarda rutin jinekolojik muayene esnasında tesadüfen görülen miyomların tedavi edilmesine, alınmasına gerek duyulmaz. Doktor sadece yılda 1-2 kez kontrole gelinmesini önerebilir. Bu kontrollerde miyom sayısının arttığı, ebatların büyüdüğü fark edilirse ameliyatla miyomların alınması yoluna gidilir. Miyomların cerrahi bir operasyonla alınması için genellikle en az 5 santimetre olması şartı aranır. Ancak 5 santimetreden küçük miyomlar şiddetli şikayete sebep olursa ameliyat edilir. Özellikle de rahim içindeki miyomlarda cerrahi operasyon uygulanır. Miyomların ameliyatlarında sadece miyom alınıyorsa myomektomi, miyomla birlikte rahim de alınıyorsa histerektomi adı verilir. Hastanın yaşı, gebelik isteyip istememesi, miyomların sayısı ve büyüklüğüne göre ameliyatın şekline karar verilir. Eğer miyomlar çok sayıda ise, büyükse, hasta 40 yaşın üzerindeyse, histerektomi yapılır ve miyomlar bir daha ortaya çıkmaz. Ancak myomektomi sonrasında ileriki yıllarda miyomların yeniden oluşma ihtimali vardır. Çok nadiren de olsa miyomların ilaçla yok edilmesi yolu tercih edilir. Ancak ilaçların kullanımına ara verildiğinde yeniden miyom oluşabilir.