Rahim Bozuklukları Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

Rahim Bozuklukları Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

Rahim; döllenen yumurtanın tutunup beslendiği, geliştiği ve doğuma kadar yaşadığı organdır. Bir kadının anne olabilmesi için temel şartlardan birisi de rahim ağzının, rahim içinin doğuştan kusursuz yaratılmış olması ve sonradan da hasar görmemiş olması gerekir. Aksi halde embriyo rahme tutunamaz ve oraya yerleşemediği için de gelişemez. Zira embriyo anne adayının rahminde iken organlar oluşur ve doğuma kadar gelişimini tamamlar. Bu bağlamda kadın kısırlıklarında sıkça rastlanan sebeplerden birisi de rahim anomalileri, bozukluklarıdır. Rahim bozuklukları doğuştan getirilenler ve sonradan oluşanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Doğuştan gelen rahim bozuklukları rahmin çift oluşu, bölmeli oluşu, boynuzlu oluşu olarak sıralanabilir. Sonradan oluşan rahim bozuklukları da rahim iç dokusunun iltihaplanması, enfeksiyon kapması, rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar ve rahim iç örtüsünün gebelik için gerekli özelliklere sahip olmamasıdır. İster doğuştan isterse sonradan olsun rahim anomalileri tedavi edilmezse doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebe kalmak mümkün olmamaktadır.

Rahim bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir. Rahim bozukluklarında oluşan embriyonun hiç rahme yerleşememesi dolayısıyla kısırlık sorunu da sıklıkla gözlenir. Ayrıca gebelik oluşsa ve bebekte organ gelişimi bozukluklarına rağmen gebelik sonuna kadar devam edebilse bile rahim bozukluğu yaşayan anne adaylarının doğumlarında problem yaşanmaktadır.  Ancak tüm bu sayılan şikayetler başka pek çok farklı kadın hastalığından da kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple rahim bozukluklarının tespit edilebilmesi için rahim filmi ya da 3 boyutlu ultrason çekilmesi gerekir.

Rahim bozuklukları çeşitleri nelerdir?

  1. Rahim, rahim ağzı, vajinanın üst kısmı az gelişmiş olması ya da hiç oluşmamış olması
  2. Anne karnında rahim ve tüpler birleşirken rahmin yarısının birleşmesi, tek boynuzlu rahim oluşumu
  3. İki rahim kanalı birleşmediği için iki rahim ve iki tüp oluşması
  4. İki kanalın tamamen değil de, kısmen birleşmiş olması
  5. Rahmi içerden ikiye bölen bir perdenin oluşması
  6. Rahmin tepesinde bası oluşmasına bağlı olarak üstten çengelli rahim oluşması
  7. Anne adaylarının düşükleri önlemek için kullandıkları ilaçların bazılarının anne karnındaki kız bebeğin rahim gelişimine zarar vermesi

Rahim bozuklukları nelere sebep olur?

Anne adayının rahminde organlar oluşurken ve birleşirken yaşanan bozukluklar ileriki dönemlerde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Rahim bozuklukları da bu bağlamda bir sorundur. Rahim ve yumurtayla spermi buluşturup döllenmeyi sağlayan tüpler ilk oluşum dönemlerinde birleşik değillerdir, sonradan birleşirler. İşte rahim ve tüpleri tam ortada birleşmesi esnasında ortaya çıkan sorunlar rahimde doğumsal şekil bozukluklarına sebep olur. Örneğin tüpler ve rahim birleşirken rahmin tek tarafının birleşip diğer tarafının birleşmemesi “tek boynuzlu rahim” olarak adlandırılmaktadır. Böyle bir vakada anne adayı gebe kaldıktan sonra rahim bebeği taşımakta zorlanır, hatta taşıyamaz hale gelir. Başka bir vakada rahmin tam ortadan birleşememesi kadında çift rahim oluşmasına sebebiyet verir. Rahimde var olan her türlü şekil bozukluğu anne adayı ve bebek için sorun oluşturmaktadır. Özellikle de bebeğin yaşayacağı, gelişeceği alan daraldığı zaman bebek gelişimini tamamlayamayabilir, rahmin de kas yapısı bozulabilir, rahim ağzında gevşeklik, açılma oluşur. Gebelik için çok ciddi sorun teşkil eden bu durumun tedavi edilmesi gerekir.

Rahim bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Bir kadının adet görememe gibi bir sorunu varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve bu sorunun neden kaynaklandığı tespit edilip tedaviye başlanmalıdır. Rahim bozukluğu teşhisi konulan kadınlara ilaç tedavisi ve ameliyat olarak iki tane tedavi seçeneği sunulabilmektedir. Her rahim şekli bozukluğu vakasında ameliyat gerekmeyebilmekte, bu vakalarda sağlıklı bir gebelik dönemi ve ardından doğum gerçekleşebilmektedir. Çoğu zaman ilaç tedavisi ile tolere edilebilen rahim bozukluklarında ameliyat yapılmaz. Ameliyata karar verilmesi için kadının üst üste düşük yapmış olmuş olması, şiddetli ağrı ve kanama şikayetinin olması gerekir. Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur. Ancak rahim iç dokusunun gebeliği devam ettirecek, bebeği büyütecek özelliklere sahip olamaması durumu cerrahi operasyon gerektirmez. Böyle vakalarda sorun hormon salgılarının yeterli düzeyde olmayışından kaynaklandığı için kesinlikle ilaç (hormon) tedavisi uygulanması gerekir.