Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kısırlık gebelik gerçekleşmesini isteyen çiftlerde 12 ay süreli düzenli ilişkiye karşın gebelik olmaması durumudur. Kısırlık bir hastalık değildir, bazı hastalıklar veya bazı patolojiler sebebiyle meydana gelen bir problemdir. Bahsi geçen 12 ay boyunca düzenli ilişkiden kastedilen özellikle adet ortası dönemlerde (yumurtlama günlerine yakın) haftada 2-3 kere ilişkiye girilmesidir.
Kısırlık belirti veya şikayet yaratan bir hastalık değildir. Bu yüzden kısırlık vakası mevcut olan çiftlerde çoğunlukla hiçbir şikayet, belirtiye rastlanmaz ancak kadında ve erkekte kısırlığa neden olan hastalıklar ve patolojiler bazı belirtilere sebebiyet vermektedirler.

Kadınlarda kısırlık belirtileri nelerdir?

1. Doğurganlık niteliğinin geri kazandırılması: Yumurtalığın doğurganlık ilaçları ile uyarılması
Yumurtlama bozuklukları sebebi ile kısır kalan kadınlara uygulanan temel tedavi yöntemi olan yumurtlamayı düzenleyen veya tetikleyen doğurganlık ilaçları, doğal yumurtalık uyarıcı hormon veluteinizan hormonu gibi yumurtlamayı teşvik etmektedir.

Doğurganlık ilaçlarının bazı riskleri bulunmaktadır. Bunlar:

  • Çoğul gebelikler

Ağız yolu ile alınan ilaçlar düşük oranda çoğul gebelik riskini içermektedir. Bu risk enjekte edilen ilaçlarda % 15 ile %20’ye çıkar. Genellikle çoğul gebeliklerde erken doğum, doğumda düşük kilo ve ileride gelişim problemleri riski artar. Bazen ilaçların dozu ve zamanlaması birden fazla bebek riskini önlemek amaçlı olarak değiştirilir. Doktor, birden fazla yumurtlama riskini arttırabilecek aşırı folikül hücresi saptadığı durumlarda tedavi aşamaları sonlandırılır.

  • Genişlemiş yumurtalıklar

Yumurtalıkların aşırı uyarılma sendromu doğurganlık ilaçlarının kullanılması sonucu meydana gelebilir. Yumurtalıklar bu ilaçlara karşı reaksiyon göstererek aşırı oranda uyarılabilir. Genişlemiş yumurtalıkların dışında karında ağrı, şişlik; mide-bağırsak problemleri ve nefes darlığı gibi yan etkiler ile de karşılaşabilir. Yumurtlamanın başlatılması esnasında ya da gebeliğin erken dönemlerinde bu belirtiler meydana gelebilir.

2. Doğurganlığın geri kazandırılması: Cerrahi girişim

Birkaç cerrahi girişim ile, bazı problemleri düzeltebilir ya da kadınlarda kısırlığı iyileştirebilir. Bu cerrahi girişimler ise şunlardır:

  • Doku alınması

Lazer ya da cerrahi girişim ile endometriyal yani dölyatağı iç zarı dokusu veya alt karın bölgesinde rastlanan yapışıklıklar alınır ve gebelik gerçekleşmesi şansı arttırılabilir.

  • Tüplerin cerrahi girişim ile açılması (mikroskopik)

Kadınlarda kalıcı doğum kontrol yöntemleri arasında yer alan tüplerin bağlanması sonrasında, bu tüplerin ayrılması ve doğurganlık özelliğinin geri kazandırılması için cerrahi girişimler ile müdahale edilebilir.

  • Tübal cerrahi girişimler

Dölyatağı tüpleri tıkandığı durumda ya da sıvı (hidrosapenks) ile dolarsa eğer tübal cerrahi girişimleri ile gebelik oluşması şansı arttırabilir. Laparoskopik operasyon ile tüplerdeki yapışmalar ayırılır, tüpler genişletilir ya da yeni bir tüp açıklığı oluşturulabilir. Tüm bu bahsi geçen durumlar l aparoskopik operasyon yöntemi ile sağlanmaktadır. Tübal cerrahi girişimler, tüplerde tıkanma ya da tüplerde daralma saptanan kısımlarda, rahime oranla yumurtalıklara daha yakın olması durumunda uygulandığı takdirde daha başarılıdır. Rahime yakın olan tüp tıkanıklığı vakası dış gebelik riskini arttırabilir. Bu ve bunun gibi ciddi tüp tıkanmaları söz konusu olduğunda ya da sıvı birikimi gözlemlendiği takdirde tüplerin alınması yani salpenjektomi yöntemi ile tüpte döllenme beraberinde gebeliğin oluşma başarısında artış gözlemlenmektedir.

3. Üremeye yardımcı teknik: Tüp bebek

Tüp bebek tedavisi kısırlık vakalarında uygulanan yardımcı üreme yöntemleri arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi düzenli kan testlerini ve günlük hormon iğnelerini içeren bir uygulamadır. 6 aşamadan oluşan tüp bebek tedavisinde; kadından alınan olgun yumurtaların laboratuvar ortamında erkekten alınan sperm ile döllendirilmekte, döllenmenin sonrasında 3 ile 5 gün içerisinde embriyonun rahime yerleştirilmesi ile gebelik testi sonucu beklenmektedir.

Tüp bebek tedavisinde döllenme laboratuvar ortamından yapılmaktadır. Her iki dölyatağı tüpü tıkalı olması durumunda tüp bebek tedavisi önerilir. Tüp bebek tedavisi; çikolata kisti, açıklanamayan infetilite, rahim ağzı problemleri ile meydana gelen kısırlık, erkeklerde kısırlık ve yumurtlama bozuklukları gibi problemlerde yaygın olarak kullanılır. Tüp bebek tedavisinde birden fazla sayıda embriyo rahime yerleştirilmesi halinde çoğul gebelik oluşabilir.

Erkeklerde kısırlık belirtileri nelerdir?

Erkek kısırlığı vakaları genellikle belirti vermemektedir. Doktorlar tarafından yapılan spermiogram testi ile erkekte kısırlık tanısı konabilmektedir. İdrar esnasında yanma ya da akıntı olması durumu; ön teşhis olabilir. Ancak erkekte kısırlığın kesin tanısı; sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesiyle konulmaktadır. Erkeklerde kısırlık belirtisi olmadığı için gereken testlerin yapılması teşhis için ihmal edilmemelidir.