Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaklaşık 40 yıldır tüm dünyada uygulanmakta olan tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftlere umut ışığı olmaktadır. Kadının yumurtaları ve erkeğin spermlerinin laboratuarda bir araya getirilmesiyle elde edilen embriyoların kadının rahmine transfer edilmesi işlemi tüp bebek tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Kısırlık sorunu ile doktora başvuran çiftlere gerekli tetkikler uygulandıktan sonra elde edilen verilere göre gebelik için en uygun tedavi yöntemi tercih edilir. Bu bağlamda genellikle önce yumurtlama ve aşılama tedavileri üzerinde durulur, gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisi yöntemi düşünülür. Zira tüp bebek tedavisi diğer kısırlık tedavilerine göre bir miktar daha fazla maliyetlidir. Bunun yanında unutulmamalıdır ki günümüz tıp teknolojisi imkanları doğrultusunda kısırlıkta en başarılı sonuçların elde edilebildiği tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Ancak tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilmesi için de öncelikle tedavi öncesinde, esnasında ve sonrasında doktorun önerilerine titizlikle uyulmalıdır.

Tüp bebek tedavisi öncesinde kadınların dikkat etmesi gerekenler

  1. Tüp bebek tedavisine başlanmadan öncesinde doktor görüşmeleri esnasında kadının tüm rahatsızlıkları ve gebelik geçmişiyle ilgili tüm bilgileri doktorla paylaşması gerekir. Bu bağlamda belki de eşin bile bilmediği, anlatmaya çekinilen durumlar olabilmekte, ancak tüm hususların doktora açık, net ve detaylı olarak anlatılması önem arz etmektedir.
  2. Tüm bebek tedavisi; her hususun doktorun kontrolünde olmasını gerektiren bir tedavi olduğundan, kadının farklı rahatsızlıklar için kullandığı ilaçların da doktor tarafından bilinmesi gerekir.
  3. Tedavi süresince doktorun bilmediği, haberinin olmadığı basit ağrı kesici haplar da dahil hiçbir ilacın kullanılmaması esastır.
  4. Kadın karın ve basen bölgesini eritmek için egzersiz yapıyorsa tedavi öncesinde bırakılması gerekmektedir.
  5. Tüp bebek tedavisi öncesinde uygulanmakta olan zayıflama ya da kas yapma amaçlı diyetlerin kesinlikle bırakılması önerilir.
  6. Tüp bebek tedavisine karar verildikten itibaren, hatta 3 ay öncesinden sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır.
  7. Tüp bebek tedavisine başlamadan 3 ay öncesinde kaplıca, hamam, sauna, solaryum gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır.
  8. Tüp bebek tedavisi görecek olan kişinin asitli içecekleri hiç tüketmemesi, eğer çok isterse günde bir bardaktan fazla içmemesi önerilir.
  9. Tüp bebek tedavisine başlanmadan en az 3 ay öncesinden itibaren kadın sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye başlamalıdır. Tek başına bu süreci yönlendirmekte zorlanacağını düşünen kadınların bu dönemde bir diyetisyenden yardım alması faydalı olacaktır. Şöyle ki; en az 3 ay öncesinden meyve, sebze, vitamin, mineral ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeye başlanmalı, yağlı, tuzlu, kızartılmış yiyeceklerden, hazır gıdalardan ise kesinlikle uzak durulmalıdır. Her gün birer bardak evde sıkılmış meyve suyu, süt, ayran, kefir, maden suyu ve 2 litre civarında su tüketilmesi de tüp bebek öncesi beslenmenin olmazsa olmazlarıdır. Hatta bu dönemde doktora danışılarak folik asit alımına da başlanması önerilir.
  10. Tüp bebek tedavisinde moral, motivasyon çok önemli olduğu için stresli ortamlardan, mutsuz eden kişilerden uzak durulmalıdır.
  11. tup-bebek-tedavisinden-once-dikkat-edilmesi-gerekenler-

Tüp bebek tedavisi öncesinde erkeklerin dikkat etmesi gerekenler

  1. Tüp bebek tedavisi kadının yumurtaları ile erkeğin spermlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemiyle uygulanmaktadır. Bu bağlamda kadının yumurta kalitesi, rezervi ne kadar önemli ise erkeğin sperm sayısı ve kalitesi de en az o kadar önemlidir. Bundan dolayı erkeğin sperm sayısını düşürecek ve kalitesini olumsuz etkileyecek hamam, sauna, kaplıca ve solaryum gibi ortamlar tüp bebek tedavisinden 3 ay öncesinden itibaren yasaktır.
  2. Tüp bebek tedavisinde sperm verilmesi işleminden öncesindeki 2 ay içinde erkek ateşli bir rahatsızlık geçirmişse mutlaka doktora bilgi vermelidir. Zira ateşli hastalıklar erkelerin sperm kalitesini düşürmekteler ve dolayısıyla da tüp bebek tedavisinin de başarısı düşebilir.
  3. Bu dönem zarfında erkeğin cinsel organıyla ilgili bir sorun, rahatsızlık yaşanması durumunda da doktorun bilgilendirilmesi gerekir. örneğin enfeksiyon, iltihap ya da alınan bir darbe sperm kalitesini düşürebilir.
  4. Erkeğin sahip olduğu farklı bir hastalık dolayısıyla kullanmak durumunda olduğu ilaçlar varsa, bunlar doktorla paylaşılmalıdır.
  5. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önceki üç ay içerisinde erkeğin ağır, yorucu spor ve egzersizleri bırakması gerekir.
  6. Sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklar da sperm kalitesini düşürdüğünden, oluşacak embriyolara zarar verdiğinden bu gibi alışkanlıkların bırakılması şarttır.