Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücut dışına alınıp laboratuarda döllenmesi ve bunun sonuncunda oluşan embriyolardan en sağlıklı 1-2 tanesinin kadının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Aşılama ve yumurtlama tedavilerinden daha ileri bir teknoloji kullanılarak uygulanan tüp bebek tedavisi başarı oranı en yüksek olan üremeye yardımcı tedavi tekniğidir. Ancak tüp bebek tedavisi ile sağlıklı bir gebelik ve canlı bir doğum elde edilebilmesi için tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. İlk olarak akıldan çıkarılmaması gereken konu ise tüp bebek tedavisinin bir ekip işi olduğu, anne ve baba adayları, tedaviyi uygulayacak olan uzmanlar ve tedavinin yapılacağı kurumun bu işlemde hayati önem taşıdığıdır.  Bu bağlamda anne ve baba adayları tüm süreç boyunca doktorun önerilerine harfiyen uymalı ve doktorun bilgisi dışında bir yaklaşımda bulunmamalıdır. Bu tutum ta ki bebeğin sağ salim doğumuna kadar devam ettirilmelidir. Zira tedavi esnasında gereken her şeyi zaten uzmanlar eksiksiz gerçekleştirmekte ve asıl önemli olan embriyo transferinden sonraki anne ve baba adaylarının tutumudur.

tup-bebek-tedavisi-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler-2

Tüp bebek tedavisi sonrasında anne ve baba adaylarına düşen görevler

  1. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında kadının yarım saat ya da bir saat dinlenmesi yeterlidir. Bu sürecin ardından kadın evine dönebilir ve günlük basit yaşam aktivitelerini yapabilir. Ancak embriyo transferi sonrasındaki 3 gün boyunca kadının evinde kalması, mümkünse işe gitmemesi iyi olabilir. Zira iş yerinde ani bir hareket yapması, stresli bir ortamda bulunması ya da işe giderken trafikte her hangi bir olumsuzluk yaşaması gebelik açısından sorun teşkil edebilir. Fakat buradan kadının evde 3 gün boyunca yatması gerektiği gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır, sadece tedbir olsun diye kalabalık ortamlara girmemekte fayda vardır.
  2. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında hapşırma, öksürme, merdiven inip çıkmanın bebeğin tutunmasını engelleyeceği düşünülür. Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
  3. Embriyo transferinin yapıldığı gün içinde 1-2 saatten daha uzun araç yolculukları yapılmamasında fayda vardır. Ancak 2-3 gün sonrasında yapılacak yolculuklar gebeliği olumsuz etkilemez.
  4. Tüp bebek tedavisinin başarılı olduğu, yani gebeliğin meydana geldiği embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testi ile öğrenilmektedir. Yani transferden 12 gün sonrasında gebelik artık tamamen rahme tutunmuştur. Bu bakımdan gebelik testi pozitif çıkıncaya kadar spor, egzersiz yapılmamasında, zıplama, atlama gibi hareketlerden kaçınılmasında fayda vardır. Ancak bu 12 günün sonunda ağır ve yorucu aktiviteler hariç her türlü günlük yaşam aktiviteleri yapılabilir.
  5. Embriyo transferinin ardından bazı kadınlarda 2-3 gün, bazılarında ise 8-10 gün geçtikten sonra göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda adet dönemindekine benzeyen ağrılar, kahverengimsi lekelenmeler görülebilmektedir. Bu tür durumlar doğal yolla elde edilen gebeliklerde de görülebilen gebeliğin erken belirtileridir. Başka belirti ve şikayetler eşlik etmiyorsa kadının endişelenmesi, kaygılanması gereken bir sorun yoktur.
  6. Embriyo transferinin yapıldığı gün duş alınmasında sakınca olduğuna dair bilimsel bir veri olmasa da, embriyonun yerleştirildiği gün duş alınması çok da tavsiye edilmez. Ancak 1 gün sonrasında duş alınmasının her hangi bir sakıncası yoktur.
  7. Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren çiftlerin tedavi öncesinde, tedavi görüldüğü esnada ve tedavi sonrasında asitli içecekler, siyah çay, bitki çayları ve kahve içmemeleri önerilmektedir. Bunların yerine her gün ortalama 10 bardak su, birer bardak ayran, süt, kefir, evde sıkılmış meyve suyu ve maden suyu önerilmektedir.
  8. Bebek sahibi olma planları yapan kişilerin sigara ve alkolü tamamen yaşamlarından çıkarmaları gerekir. Bu bağlamda tüp bebek tedavisinin öncesinde ya da sonrasında sigara, alkol kullanımı söz konusu olmamalıdır.
  9. Tüp bebek tedavisi uygulanan kişilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Özellikle de embriyo transferinden, gebelik elde edildikten sonra anne adayı tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmelidir. Ayrıca aşırı tuzlu, yağlı, kızartılmış hazır gıdalar bu dönemde anne adayına yasaktır.
  10. Gebelikte ilaç kullanımı önemlidir. Tüp bebek tedavisi sonrasında ilaç kullanımı ise ekstra önem taşımaktadır. Bu bağlamda anne adayının doktorun önerdiği ilaçları aksatmadan kullanması, doktorun bilgisi ve izni olmadan basit ağrı kesicileri bile asla kullanmaması gerekir.