Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Neler Etkiler?

tupbebektedavisindebasariyietkileyenfaktorler

  1. Tüp bebek tedavisinde pozitif yaklaşım önemlidir

Tüp bebek tedavisinde en önemli olan faktörlerden birisi çiftin tedaviye olumlu bir tutumla yaklaşmasıdır. Stres ve olumsuz yaklaşım öncelikle anne adayı ve ardından baba adayının üreme yeterliliğini negatif yönde etkileyecektir. Bu bakımdan tedaviye karar veren çiftlere sunulan danışmanlık hizmetinde; olumlu, olumsuz tüm faktörler net bir şekilde açıklanır. Tedavi başladığı andan itibaren çiftin günlük yaşamın depresif, stresli yaşamından uzak durulmaya çalışılmalıdır. Zira stresli bakış açısının beyinde salgılanan hormonları ve dolayısıyla üreyebilirliği olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir.

  1. Anne adayının yaşı ilerlemeden tüp bebek tedavisine başlanmalıdır

Erkeklerin bebek sahibi olabilmesinde yaş çok önemli bir faktör olmasa da, kadınların üreyebilmesinde yaş neredeyse en önemli faktördür. Kadınların üreme kapasitesinin en yüksek olduğu yaş 28’dir. Bu bakımdan 25-32 yaşlar arasındaki kadınların daha kolay gebe kalabildiklerini söylemek mümkündür. 35 yaşın altındaki kadınların tüp bebek tedavisi başarı oranı yüksekken, yaş 35’in üzerine çıktığında başarı oranı belirgin bir şekilde düşmektedir. Zira ilerleyen yaşla birlikte hormonsal denge bozulur, yumurta rezervi azalır, kalitesi düşer ve dolayısıyla gebelik elde etmek de zorlaşır.

  1. Anne adayının kilo alımında ölçülü olması gerekir

Aşırı kilolu olan kadınların doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebelik elde edebilme şansı, normal kilodaki kadınlara oranla yaklaşık % 20 oranla daha düşüktür. Kilolu anne adaylarında hem gebeliği gerçekleştirebilmek hem de oluşmuş gebeliği devam ettirip canlı doğum elde edebilmek ciddi anlamda zordur. Aşırı kilolu kadınlarda tedavi ile gebelik elde edilebilse bile düşük ya da erken doğum riski de fazladır. Bununla birlikte kilolu kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanırken kullanılan ilaçlar da, normal kilodaki kadınlardan daha fazladır. Bu bakımdan ilaç masrafları da çifti zorlayabilmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda doğal yolla ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik elde etmek isteyen kadınların öncelikle ideal kilolarına kavuşmak için uzman eşliğinde kilo vermeleri önerilir.

tup-bebek-tedavisinde-basariyi-neler-etkiler-2

  1. Kadının üreme yollarındaki yapısal bozukluklar tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürür

Tüp bebek tedavisinde erkeğin ve kadının kendi üreme hücreleri kullanıldığı için, çiftin üreme yollarında, organlarında bulunan yapısal bozukluklar, anomaliler üreme hücrelerinin kalitesini düşürmektedir. Bununla birlikte elde edilen embriyo kadının rahmine transfer edileceği için rahim ağzının, içinin yapısal olarak da sorunsuz olması gerekir. Bu bakımdan miyom, polip gibi patolojiler; rahim kanallarını tıkayabilir, içlerine sıvı dolmasına sebep olabilir. Rahim içinde gelişen anomaliler embriyonun tutunmasını, beslenmesini engelleyebileceği için tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ayrıca yumurtalıklarda çikolata kistleri, yapışıklıklar gebelik oluşumunu tehlikeye atabilir.

  1. Tedaviyi uygulayan klinik, tüp bebek tedavisinin başarısında çok önemlidir

Tüp bebek tedavisi, çiftin maddi ve psikolojik olarak çok zor durumda kalabildikleri dönemdir. Bu bakımdan tedaviye başlamadan öncesinde çiftin kendisini evinde, bir aile ortamında gibi hissetmesi gerekmektedir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi bir ekip işi olduğundan tedaviyi yürüten uzmanlar ve kliniğin teknik donanımı çok önemlidir. Yumurta geliştirme döneminde kullanılan ilaçların ve protokolün hastaya uygunluğu,  yumurta toplama işleminin, sperm seçiminin, embriyo oluşturma işlemlerinin en doğru, en başarılı şekilde gerçekleştirilmesi tüp bebek tedavisinin başarısında belirleyici roldedir. Şöyle ki tüp bebek tedavi ekibi deneyimliyle, klinik tam donanımlıysa, kadın ve erkeğin üreyebilirliği istenen düzeydeyse tedavinin başarı oranı yaklaşık % 60’dır.

  1. Sigara kullanımı tüp bebek tedavisinin başarısını kesinlikle düşürür

Sigara, normal dönemde de bireylerin yaşamlarını, sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ancak doğal yolla gebelik elde edilemediği için tüp bebek tedavisine başvurmayı düşünen çiftler için sigara tamamen yaşamdan çıkarılması gereken bir unsurdur. Sigara kadının yumurta, erkeğin de sperm rezervini olumsuz etkilediği için sigara kullanan bireylerin gebelik elde edebilme şansları ciddi anlamda düşmektedir. Bu bakımdan tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin tedaviye başlamadan en az 3 ay öncesinden sigarayı bırakmaları ve doğuma kadar kesinlikle sigara kullanmamaları önerilir. Özellikle kadın sigara içilen ortamlardan da uzak durmalıdır. Zira tedavi ile gebelik elde edilebilse bile sigara kullanıldığında düşük, gebelik kayıpları, erken doğum gibi riskler artmaktadır.