Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Kısırlık sorunu yaşayan çiftin tedavi öncesi incelemesinde, bahsi geçen önemli konulardan birisi de beslenmedir. Hem kadında hem de erkekte doğurganlığı kesin olarak arttıran bir gıda söz konusu değildir. Burada önemli olan beslenmenin sağlıklı ve düzenli olmasıdır.

Beslenmenin üreme organları üzerinde etkili olabilen ve doğurganlığı olumlu etkileyebilen stratejilerinden söz edilebilir. Kadındaki obezite tüm kısırlık tedavi yöntemlerindeki başarı şansını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesi kadının kilosunun ideal değerlere getirilmesi için çalışma yapılmalıdır.

1 ) Kişiye özel diyet

Tüp bebek tedavisi yaptırmak amacı ile gelen aşırı kilolu eşlere, genetik hastalıkların dışında uygulanan bir takım tetkiklerin neticesine bakılarak, beslenme programı hazırlanır.

Aşırı kiloya sahip olan ve tüp bebek tedavisine başvuran çiftler için özel hazırlanan beslenme programları, sadece tedaviden önce değil, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında da yapılmaktadır. Sağlıklı beslenme düzeni, anne adayının gebelik dönemi içerisinde olası hastalıklarla karşılaşma riskini de en az düzeye indiriyor.

2 ) Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin tüketmesi gereken vitaminler

  • Tüm buğdaygiller, brokoli, baklagiller, şaşlık, buğday tohumu, soya, yeşil yapraklı sebzelerden alınan: Vitamin E
  • Brokoli, brüksel lahanası, lahana, çin lahanası, karalahana, karnabaharda mevcut olan: Vitamin A
  • Özellikle erkekler için alımı gerekli olan ve brokoli, brüksel lahanası, portakal suyunda yer alan: Vitamin C
  • Özellikle erkekler için alımı gerekli olan ve süt ürünleri, somonda yer alan: Vitamin D
  • Özellikle erkekler için alımı gerekli olan ve brokoli, soya, süt ürünleri, somonda yer alan: Kalsiyum
  • Yeşil yapraklı sebzelerden bolca alınan: Demir
  • Buğday tohumu, istiridye, soyada mevcut olan: Çinko
  • Yeşil yapraklı sebzeler, öğütülmemiş tahıllar, buğday tohumu, soya, turunçgillerde bulunan: Folik asit
  • Hormon düzenleyici görev üstlenen; Omega-3,omega-6. Tüm bitkisel yağlar ve yalancı safran yağında yer alan: Esansiyel yağ asitleridir.

3 ) Gebelik döneminde beslenme kuralları nedir?

  • Anne adayı fazla miktarda çay ve kahve içmemelidir. Yerine süt, ayran ve taze sıkılan meyve sularını tercih etmelidir. Hazır meyve suları ve kola gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Anne adayları zeytinyağını, diğer yağlar ile harmanlayarak tüketmelidir.
  • Tuz miktarını azaltmalıdır ve iyotlu tuz kullanmaya özen göstermelidir.
  • Anne adayları hazır olan gıdaları tüketmemeye dikkat etmelidir.
  • Anne adayları, haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün balık ve diğer günlerde ise, beyaz et ağırlıklı beslenme programına uymalıdır.
  • Sebze ve meyveleri iyice temizlenerek ve mevsiminde yenmelidir. Sera ve hormonlu sebze ve meyvelerle beslenmemeye dikkat etmelidir.
  • Katkı maddeli ürünlerden özellikle sucuk, sosis, salam gibi gıdaları beslenme listesinden çıkarmalıdır veya çok az miktarda tüketmelidir.

4 ) Gebe bir kadının günlük besin ihtiyaçları nelerdir?

Gebelik döneminde anne adayları gün içerisinde 80 g protein, 1,5 g kalsiyum, 30-60 g demir, A, B1, B2 ve C vitaminine ihtiyaç duyar. Beslenme programı içerisinde bu yönden zengin olan besinlere yer vermeye özen gösterilmelidir. Ayrıca günlük olarak bu yönden zengin besinler düzenli bir şekilde alınmalıdır.

5 ) Tüp bebek tedavisinde sigara ve alkol kullanımı

Tüp bebek tedavisinde en önemli konu budur. Anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi süresince ve tedavi öncesinde sigara ve alkol kullanmaması gereklidir. Sigara ve alkol sağlığa zarar veren çok sayıda maddeyi içinde barındırmaktadır. Üreme organlarını, üreme hücrelerini ve üreme fonksiyonlarını tehdit eden ve risk altında bırakan sigara ve alkol tüketiminden tüp bebek tedavisinden önce vazgeçilmelidir. Çünkü tedavi için gerekli olan üreme hücrelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisindeki neticeyi de olumsuz etki altında bırakmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlanmadan, tedavi uygulamalarının yapıldığı süreç içinde ve gebelik oluştuğunda sigara ve alkol kullanmamak değil kullanılan ortamlarda da bulunmamaya dikkat edilmelidir.

Sağlıklı ve düzenli beslenme sadece zayıflamak için değil vücut sağlığımız ve sağlıklı üreyebilmemiz için de önemli bir şarttır. Ayrıca doğal yolla kalınmayan gebeliğin sebeplerinden birisi de obezitedir. Obezite; genetik etkenler haricinde sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşan bir sağlık sorunudur. Beslenme alışkanlıklarımızı düzenlediğimiz takdirde obezite riskini indirgemiş ve tüp bebek tedavisinde başarısız netice elde etme nedenlerinden birisi engellenmiş olacaktır. Bunun haricinde gebelik oluştuğu takdirde anne adayı sağlıklı bir gebelik geçirecektir ve bebeğin gelişimi de sağlıklı ilerleyecektir.