Tüp Bebek Tedavisinde Mikroçip Yöntemi

Mikroçip yöntemi, çocuk sahibi olamayan ve tüp bebek tedavisine başvuran çiftler için umut ışığı olmuştur. Amerika’da Stanford Üniversitesi’nde çalışan Türk Doktor, Prof Dr. Utkan Demirci tarafından bulunan mikroçip yöntemi, en kaliteli sperm hücresinin bulunmasını sağlıyor. Sperm hücrelerindeki morfolojik sorunlarda mikroçip yöntemiyle, %76,2 oranında başarı şansı elde edilebiliyor. Ülkemizden çıkarak tüm dünyaya yayılan bu başarılı yöntem sayesinde,  gebelik şansı yükselmekte.

Mikroçipli tüp bebek:

Erkek kaynaklı kısırlık sorunları günümüzde yaklaşık olarak %50 oranında. Özellikle sperm sayı ve kalitesi sebebiyle yaşanan kısırlık sorunlarında, doğal yollarda gebelik sağlanması maalesef mümkün değildir. Fakat mikroçip yöntemi ile, gebelik oranlarında ciddi bir artış elde edilmiştir. Mikro akışkan çip yöntemi sayesinde daha kaliteli embriyolar elde edilebiliyor. En kaliteli sperm DNA’sının seçildiği bu yöntemde, başarı şansı da artıyor.  

Mikroçip yönteminde, sağlıklı spermler kötü kaliteli spermlerden ayrılır. Sperm çipleri, mikro kanalcıklardan oluşur. Mikro kanallar, iyi kalitede olan spermlerin tespit esilmesini sağlar. Bu sayede DNA’sı hasarlı spermler farklı bir alanda toplanır. Diğer alanda ise DNA’sında en ufak hasar olmayan spermler bulunur. Bu sayede kaliteli spermler tercih edilip, kaliteli embriyolar oluşturulabilir.

Bu yöntem sonucunda, blastosist adı verilen 5. Gün embriyoları elde edilebilir. Hamilelik şansı blastosist transferi ile daha yüksektir. Mikroçip teknolojisi, tüp bebek tedavisi haricinde farklı branşlarda ve alanlarda da kullanılan bir yöntemdir. Şiddetli erkek kısırlıklarında devrim niteliğinde kabul edilen bu yöntem; sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesini sağlıyor. Sperm sayısı az dahi olsa, DNA bakımından en sağlıklı olanı tercih edildiği için dünyaya gelen bebeğin anomali riski ya da gebeliğin düşük ya da erken doğumla sonuçlanma riski de azalıyor.

Mikroçip yöntemi nasıl uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde, doğal yollarda çocuk sahibi olamayan çiftler için tıbbi olarak tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri laboratuar ortamında birleştirilir ve daha sonra yeniden anne adayının rahmine transfer edilir. Anne adayından daha fazla sayıda yumurta hücresi elde etmek için yaklaşık olarak 12-15 gün boyunca ilaç tedavisine başlanır. Bu sayede bir adet döngüsünde, birden fazla yumurta elde edilebilir. Fakat elde edilen yumurtalar ne kadar kaliteli olursa olsun, sperm hücresi kaliteli değilse, döllenme gerçekleşmeyecek, gerçekleşse dahi rahme tutunma şansı düşecektir.

Mikroçip yönteminde ise yüksek kalitede embriyolar elde etme şansı artmaktadır. Geliştirilmiş sperm çipleri sayesinde, hormonlar sayesinde oluşan mikro kanalcıklarda, vücudun kendi işleyişi taklit edilir. Bu sayede süzgeç gibi, sağlıklı spermler bir tarafa toplanırken, DNA’sı hasarlı spermler öbür tarafa toplanır.  Daha sonra en sağlıklı sperm hücresi ve yumurta döllendirilerek, anne adayının rahmine transfer edilir. Tüp bebek aşamaları, mikroçipli tüp bebek tedavisinde de neredeyse aynıdır.