Tüp Bebek Tedavisinde Son Teknoloji

Teknolojik yöntemlerin en çok kullanıldığı alan olan tüp bebek yöntemleri, günümüzde birçok yeni yöntem ve teknik ile başarı şansını günden güne arttırıyor. 1973 senesinden beri, her geçen gün sağlıklı bebek sahibi olma şansının arttırılması için çalışılan tüp bebek tedavi yöntemlerinde oldukça ileriye gidildi. Bilgi düzeyinin artması, teknolojik imkanların gelişmesi, alternatif ve destekleyici yöntemlerin geliştirilmesi, tıbbi buluşlar, başarı şansını arttırırken, tedavinin çiftler için daha ulaşılır olmasını sağladı.

Tüp bebek tedavisinde yaşanan en son yenilikler

İlk tüp bebek uygulamalarında, kadının doğal adet döngüsünde elde edilebilen tek bir yumurta ile tedavi başlamıştı.  İlk tüp bebek tedavisi, yalnızca tüpleri tıkalı ya da hasarlı kadınlar için kullanılmaktayken, günümüzde erkek ve kadın kaynaklı kısırlıkların %80’i tüp bebek yöntemleri sayesinde çözülebilmektedir. Özellikle teknolojik imkanların ve tıbbi gelişmelerin artmasıyla, daha kaliteli embriyolar tercih edilirken,  kadın kısırlıklarında birçok konuya çözüm bulunabilmiştir.

tup-bebek-tedavisinde-son-gelismeler

  • ERA testi yöntemi

ERA testi sayesinde, anne rahminin embriyoyu ne zaman kabul edeceği belirlenir. İleri düzey, moleküler biyoloji tabanlı bir testtir. ERA testi yöntemi sayesinde rahimde faaliyet gösteren 238 farklı gen üzerinde analiz yapılabilmekte ve rahmin embriyo nakli için uygun olup olmadığı yüksek doğruluk oranında tespit edilebilmektedir. Embriyo transferi‘nin yapılacağı günün belirlenmesi ile tüp bebek tedavisinde başarı şansı artmaktadır.

  • Mikro çiple tüp bebek tedavi yöntemi

Mikro çip yöntemi, şiddetli erkek kısırlıklarında ciddi başarı oranları sağlamaktadır. Bu yöntem, en son teknolojinin yardımını alarak Türk bir bilim insanı tarafından bulunmuş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Sperm sayısının az olduğu erkeklerde özellikle yüksek başarı şansı olan bu yöntem; en kaliteli spermlerin bulunmasına yardımcı olur. Mikro çip yöntemi, vücudun doğal mekanizmasının taklidi ile geliştirilmiştir. Bu yöntemde sağlıklı ve sağlıksız spermler iki ayrı kanalda toplanır. Süzgeç vazifesi üstlenerek spermlerin sağlıklı ve kaliteli olanlarını ayırırlar. Mikro kanalcıklarda toplanan spermlerin kaliteli olanları bir tarafa ayrılır. Sağlıklı spermler de mikroenjeksiyon yöntemi ile döllendirilir. Gebelik şansını oldukça arttırmaktadır.

  • Biyopsi yardımıyla yapay rahim içi uygulaması yöntemi

Tüp bebek tedavisinde; biyopsi yöntemiyle rahim iç duvarı olan endometriumdan hücre örneği alınır. Ardından, bu hücreler laboratuar ortamında işlenerek, embriyoların muhafaza edileceği alan oluşturulur. Bu sayede embriyolar, tıpkı ana rahminde olduğu gibi saklanabilir. Embriyoların gelişimi için zengin bir ortam oluşması sebebiyle, başarı şansını arttırmaktadır.

  • IMSI: Yüksek optik büyütme ile daha sağlıklı sperm seçme yöntemi

Mikroenjeksiyon yöntemi, tüp bebek tedavilerinde erkek kısırlığı için devrim olarak kabul edilmiştir. Bu yöntem sayesinde spermler, 600 kat büyütülmekte ve bu sayede şekil ve morfolojik olarak en kaliteli spermler tercih edilebilmekteydi. IMSI yönteminde ise spermler 6000 kat büyütülebilmektedir. Bu sayede, sperm şeklinde mevcut olan en ufak sorun dahi tespit edilebilmektedir. IMSI yöntemi, erkek kısırlıklarında oldukça başarılı bir yöntem olarak hayatımıza girmiş ve birçok çiftin çocuk sahibi olmasını sağlamıştır.

  • Blastosist transferi yöntemi

Blastokist transferi, tüp bebek tedavisinde gebelik şansını arttıran bir yöntemdir. Embriyonun 5. Güne ulaşmasından sonra transfer gerçekleştirilir. Bu sayede embriyonun tutunma şansı artar.