Tüp Bebekte Embriyo Transferi Süreci

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Süreci

Embriyo transferi, tüp bebek tedavi aşamalarında en kısa sürede tamamlanan aşamadır. Yaklaşık olarak 5 dakika süren bu işlem, kısa sürede oldukça titizlik ve uzmanlık isteyen bir süreçtir. Transfer aşamasında yapılabilecek en ufak hata, tedavinin gidişatını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple de yalnızca uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Embriyo transferinde anne adayının sakin kalması için lokal anestezi uygulanabilir. Genel anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Embriyo transferinden sonra anne adayının merkezde birkaç saat dinlenmesi gerekir. Ardından evine dönebilmektedir.

1 ) Embriyo transfer işlemi ne kadar sürer?

Embriyo transferi oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu süre yaklaşık olarak 5-10 dakikadır. Anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı yaşamamaktadır. Bu sebeple de genel anestezi uygulanması gerekmemektedir. İşlemden sonra anne adayı merkezde 2 saat dinlenip evine gidebilir. Transferin gerçekleştirildiği gün annenin kendini fiziksel ve psikolojik olarak yormaması önerilmektedir.

2 ) Embriyo transferi ne zaman yapılır?

Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalıklarının uyarılması aşaması sona erdiğinde, istenilen olgunluğa ulaşmış yumurtalar yumurta toplama aşaması ile toplanır. Bu aşamada eş zamanlı olarak baba adayı sperm örneği verir. Sperm örneği veremeyen baba adaylarından mikro TESE yöntemi ile sperm hücresi alınabilir. Alınan bu sperm ve yumurta hücreleri döllenmeye uygun olarak hazırlanır. Hazırlandıktan sonra ise döllendirilir. Döllenen yumurta yani embriyo 2 ya da 5 gün izlenir. Bu günlerde embriyoların kalitesi ve hücresel yapısı incelenir. Transfer ise döllenmeyi takip eden 2. Ya da 5. Günde yapılmaktadır. Transfer gününe embriyo hücrelerine bakılarak karar verilir.

tüp bebekte embriyo transferi

3 ) Embriyo transferi nasıl yapılır?

Anne adayı, muayene pozisyona alınır.  Ardından spekulum uygulanır. Bu işlemden sonra ise rahim ağzı özel solüsyonlarla temizlenir. Bu sayede enfeksiyon riski minimuma indirilir. Ardından embriyologlar tarafından teker teker incelenmiş ve değerlendirilmiş olan embriyolardan, en kalitelisi seçilerek katater adı verilen bir alet ile anne adayının rahmine transfer edilir. Bu işlemde kaç embriyo transfer edileceğine ise annenin durumuna bakılarak karar verilir. Çoğul gebeliklerin önlenmesi açısından, anne adayı 35 yaşından küçükse ve ilk iki tüp bebek denemesi ise yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir. Ancak yaşı büyük olan adaylarda, embriyo kalitesinde azalma meydana geleceği için, transferi sağlanacak olan embriyo miktarı da daha fazla olur. Embriyo tabakasının kalın olması durumunda, lazer sayesinde tabaka inceltilerek, daha sonra transfer işlemi sağlanır.

 4 ) Embriyo transferinin ardından hangi ilaçlar kullanılır?

Transferden sonra embriyonun tutunma şansının arttırılacağı ilaçlar verilmektedir. İlaçlar; doktor tarafından reçete edilmelidir. Kullanım şekli, dozlar doktor tarafından bildirilecektir. Gerekli görüldüğü durumlarda vitamin ilaçları da verilebilir. İlaçların doktor talimatına uygun olarak, düzenli saatlerde alınması oldukça önemlidir.

 5 ) Embriyolar transfer edildikten ne kadar süre sonra hamilelik testi yapılır?

Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Bu sürede gebelik ultrasonda izlenemeyecek kadar küçük olduğu için ultrason yapılmamaktadır. Yapılan gebelik testi, her sağlık merkezinde standart olduğu için anne adayının tüp bebek merkezine gitmesi şart değildir. Bununla beraber 12. Gün yaklaşık olarak adetin yaşanacağı dönem olduğu için bu süreçte kanama yaşanabilir. Ancak bu kanama kimi zaman embriyonun yerleşmesinden dolayı yaşanabildiği için kanama olsa da olmasa da mutlaka gebelik testi yaptırılmalıdır.

6 ) Hastaya ultrason muayenesi ne zaman yapılır?

Yapılan kanda gebelik testinden sonra şayet anne adayının gebe olduğu tespit edilmiş sei iki hafta sonra ultrason kontrolüne gidilmesi gerekir. Ultrason işleminde, gebelik kesesinin görülmesi gerekmektedir. Şayet gebelik kesesi mevcut değilse dış gebelik akla gelmelidir.

tüp bebek embriyo

7 ) Embriyo transferinden sonra hastada ağrı ya da kanama olur mu?

Embriyo transferinden sonra bazı anne adaylarında lekelenme tarzı kanamalar meydana gelebilir. Bu durumda kanama, akıntı şeklinde ve lekelenme şeklinde görülmektedir. Kanamanın aşırı olması ya da anne adayının ciddi şekilde ağrı duyması beklenmeyen sorunların işaretidir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. .

8 ) Embriyo dondurma ve dondurulmuş embriyo transferi nedir?

Geliştirilen embriyolar, çeşitli durumlarda oldukça kaliteli olabilir. Bu durumda rahme transfer edilen embriyo dışında kaliteli embriyolar kalabilir. Bu embriyoların dondurularak saklanması oldukça önemlidir. Olası bir tüp bebek başarısızlığında ya da ileride kardeş yapma düşüncesi söz konusu olursa, dondurulmuş bu embriyolar, tüp bebek tedavi aşamalarının hepsi geçilmeden kullanılabilir. Böylece zaman ve maliyet tasarrufu da sağlanmış olur.

9 ) Embriyo transferinden sonra cinsel ilişki nasıl olmalıdır?

Cinsel ilişki aralığında doktorun önereceği süreye uyulması ve bu süreler içerisinde ilişkinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Daha çok, hamilelik testi yapılana dek, cinsel ilişkiye girmek yasaktır. Ancak hamilelik testinde, pozitif bir sonuç alınmış ise, aynı şekilde doktor izin vereceği süreye dek cinsel perhiz uygulanması gerekebilir.

10 ) Embriyo transferi sonrası kullanılacak ilaçlar nelerdir?

Embriyo transferinden sonra daha çok progesteron içeren ilaçların kullanılması önerilmektedir. Bu sayede embriyonun tutunma şansı artacaktır. Bu ilaçlar; vajinal jel ya da tablet şeklinde olabilir. Bunun dışında enfeksiyon oluşumunu engellemek için de ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında vitamin ya da farklı ilaçlar reçete edilmiş ise doktor talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır.

11 ) Embriyo transferinin ardından yapılması ve dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

  • Egzersiz ve spordan uzak durulmalıdır.
  • Fiziksel olarak yorucu aktivitelerde bulunulmamalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Anne adayı günlük işlerine devam edebilir, kendini yatağa hapsetmek zorunda değildir. Fakat aşırı yorulacağı ya da fiziksel olarak zarar görebileceği aktivitelerden uzak durmalıdır.
  • Transfer işleminden sonraki 1 gün duş, banyo yapmamalısınız, daha sonra serbesttir. Duşun ayakta yapılması önerilir.
  • Doktorunuzun bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.
  • Uçak yolculuğunda herhangi bir sakınca bulunmaz. Yalnızca transferin gerçekleştiği gün yolculuk yapılmayarak, dinlenilmesi gerekmektedir.